Ο Αγαπημένος τραγουδιστής Γιάννης Κρητικός μας παραχώρησε Συνέντευξη στη Λάρνακα πριν από την εμφάνιση του το Σάββατο 12.5.2018 στο IGUANA στη παραλία Μακένζυ

Αρχικά, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίζουμε αν το επώνυμό σου είναι το πραγματικό ή αν είναι ψευδώνυμο.

Το επώνυμό μου είναι ψευδώνυμο και το έχω σαν καλλιτεχνικό. Έχει προκύψει από ένα λάθος του Νίκου Νομικού ο οποίος με είχε επιλέξει να μπώ σε ένα σχήμα. Για να σας πω ακριβώς τι έγινε, καθώς πήγαινα να κάνω μια φωτογράφιση με την λύρα μου για τις απαιτήσεις του εν λόγω σχήματος, ρωτάει ο φωτογράφος «Ποιος είναι αυτός» και απαντάει ο Νίκος « Για ποιον λες; Για τον Γιάννη το Κρητικό;» Ε, Και έτσι μου άρεσε και το κράτησα.

Το τραγούδι πως προέκυψε στη ζωή σου; Έχεις σπουδές μουσικές;

Το τραγούδι μπήκε από νωρίς στη ζωή μου. Εχω ασχοληθεί αρχικά με μουσικά όργανα τα οποία μόνος μου μάθαινα. Είμαι αυτοδίδακτος.Είχα μουσικές ανησυχίες από μικρός. Μου άρεσε πολύ η παραδοσιακή μουσική, παρόλα αυτά μου άρεσαν και άλλα είδη μουσικής όπως η ρόκ μουσική αλλά και το έντεχο τραγούδι, που παρεπιπτόντως δεν μου αρέσει ο όρος έντεχνο τραγούδι απλά τον χρησιμοποιώ για να γίνεται κατανοητό από τον κόσμο. Πηραματίστηκα πάνω σε διάφορα όργανα όπως το μαντολίνο κιθάρα, λαούτο.

Πως γίνεται ένα παιδί να μαθαίνει μόνο του τόσα μουσικά όργανα χωρίς την καθοδίγηση κάποιου έμπειρου δασκάλου;

Ημουν ανήσυχο πλάσμα, μου άρεσε να ανακαλύπτω πράγματα μόνος μου. Ξέρεις τότε δεν υπήρχε η πολυτέλεια του youtube για να μάθω και το ψάχναμε αλλιώς. Ενοικιάζαμε DVD και βλέπαμε μουσικούς πως παίζουν και όταν παρουσιάζονταν μουσικοί στη τηλεόραση ήμουν με καρφωμένο το βλέμα να δω τι παίζει και πως το χειρίζεται το κάθε όργανο. Πιστεύω πως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μαθαίνεις και να ανακαλύπτεις κάτι μόνος σου παρά από κάποιο δάσκαλο. Φυσικά από ένα δάσκαλο είναι πιο σωστή η εκμάθηση, παρόλα αυτά μόνος σου είναι πιο ενδιαφέρουσα η διαδικασία.

Η αδυναμία σου σε πιο όργανο είναι;

Η αδυναμία μου είναι στη λύρα. Άλλωστε είναι προφανές αφού είναι το όργανο που επέλεξα να εμφανίζομαι τόσα χρόνια, ασχέτως αν παρουσιάζομαι και με κιθάρα ,μαντολίνο και με διάφορα άλλα όργανα που έχω επιλέξει να  χρησιμοποιώ πολλές φορές. Η λύρα είναι το όργανο μου και είναι αυτό που με αντιπροσωπεύει.

Από άσημος έγινες διάσημος στο ευρύ κοινό. Ποια ήταν η αιτία για να γίνεις γνωστός;

Αυτό έγινε μετά από ένα CD που έβγαλα με 10 κομμάτια τα οποία είχε αγαπήσει πολύ ο κόσμος, ιδιαίτερα με το «Ανάθεμα τα κινητά» που είχα βγάλει τότε που έκανε μεγάλη επιτυχία μου ζητούσαν να παρουσιάζομαι σε διάφορους χώρους και έτσι με έμαθε ο κόσμος.

Τι ύφος είχε το πρώτο σου CD;

Είχε κρητικό υφος, ήταν κρητικά τραγούδια με πιο μοντέρνα προσέγγιση αλλά είχε και λαικό στοιχείο. Πάντα ακόμα και στα λαικά η λύρα δεν έλλειπε.

Η εμφάνιση σου στο «Your face sounds familiar» ήταν καθοριστική για την καριέρα σου και σημαντική για να αναδειχθείς και να σε γνωρίσει το ευρυ κοινό διεκδικώντας την 1η θέση, δείχνοντάς προς τα έξω μια πτυχή του εαυτού σου και ένα ταλέντο στην ενσαρκωση ρόλων που δεν γνωρίζαμε και ενδεχομένος ούτε εσύ να γνώριζες πως έχεις.Τι γεύση σου άφησε;

Αυτό έγινε μετα από πρόταση του ant1 ελλάδος. Πήγα το δοκίμασα και αυτό και από ότι φάνηκε σε καλό μου βγήκε αφού  κατάκτησα την Πρώτη θέση. Ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από όλα όσα είχα συνηθίσει μέχρι τότε. Είναι πολύ δύσκολο να μιμηθείς καποιον στην κίνηση, στη παρουσία και στην εμφάνιση.

Είσαι ένας νέος που αγαπάει τη παράδοση και ασχολείτε με αυτήν εντάσοντάς την στα τραγούδια του. Κάτι που διαφέρει από τους νέους καλλιτέχνες που ασχολούνται αποκλειστικά με πιο μοντέρνα μουσική. Πιστεύεις πως οι νέοι ενδιαφέρονται για την παραδοση;

Ναι αυτό που κάνω είναι διαφορετικό. Εντάσω τον ήχο της παράδοσης στα τραγούδια μου. Εντάσω την ταυτότητά μου στα τραγούδια μου. Δεν είμαι παραδοσιακός καλλιτέχνης. Απλά θέλω να ακουστεί στο κοινό ο ήχος της λύρας όχι μόνο στο λαό της κρήτης αλλά και παραπέρα. Οι νέοι από ότι φαίνεται αγαπούν αυτό το παραδοσιακό στοιχείο.

Η Κύπρος σε αγαπάει ιδιαίτερα, έρχεσε συχνά;

Ναι, η Κύπρος έγινε το δεύτερο μου σπίτι. Δικαιωμάτικα μπορώ να το πω αυτό γιατί είμαι ο καλλιτέχνης που έρχεται Κύπρο πιο συχνά από όλους. Κάθε εβδομάδα είμαι εδώ σε εμφανίσεις. Πέρυσι, συγκεκριμένα, εμφανίστηκα περίπου 45 φορές στη Κύπρο. Προτειμώ το κοινό της Κύπρου γιατί είναι άνθρωποι που ο ήχος της παράδοσης τους αγκαλίαζει περισσότερο και τους τραβάει περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει με τους ακρίτες γενικά και με τους ανιρώπους που περικλείνονται από θάλασσα.

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως η Κύπρος και η Κρήτη είναι νησιά που τρέφουν μεγάλη αγάπη μεταξύ τους και έχουν δυνατούς δεσμούς ισχύει;

Για μένα ισχύει. Είναι κάτι που το βιώνω χρόνια. Εγω προσωπικά έχω και δύο κουμπάρους στη Κύπρο και είναι σαν να έχω δεύτερη οικόγένεια εδώ. Αφού Κύπρο έρχομαι όχι μόνο για εμφανίσεις αλλά για να βλέπω τα αγαπημένα μου άτομα.

Πρίν ολοκληρώσουμε, θέλω να μου πείς αυτό το διάστημα που εμφανίζεσε;

Τώρα δεν εμφανίζομαι κάπου όμως ετοιμάζομαι για περιοδίες σε θέατρο. Σε αρχαία τραγωδία του Αριστοφάνη « Τις Εκκλησιάζουσες» το οποίο σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας. Παίζουνε πολλοί γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Ηλίας Μελέτης, ο Αντώνης Λουδάρος, Δημήτρης Σταρόβας, Ηλίας Ματιάμπα, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σοφία Μουτίδου. Είναι ένας πάρα πολύ ωραίος θίασος και συμμετέχουν 25 άτομα συνολικά.

Ποιος θα είναι ο ρόλος σου;

Δεν μπορώ να απόκαλύψω ακριβώς το ρόλο, κάνω μια σύμμαχο της Πραξαγώρας και θα συνδιάζω τραγούδι, υποκριτική, χορό. Ουσιαστικά η αρχαία τραγωδία είναι ένα είδος μιούσικαλ.

Τώρα που η Eurovision είναι στο επίκεντρο θέλω να μου πείς αν θα πήγαινες ποτέ ως διαγωνιζόμενος;

Παρόλο που δεν είμαι φαν, αν υπήρχε μια ιδέα ή ένα κομμάτι που θα μου άρεσε πολύ και θα το πίστευαν οι αρμόδιοι ώστε να ακουστεί στην Ευρώπη τότε θα το έκανα γιατί μου αρέσει η μουσική. Δεν μου αρέσουν οι διαγωνισμοί και σε αυτούς που πήγα ήταν για να κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Δεν είμαι υπέρ από την άποψη πως δεν είμαι ανταγωνιστικός. Πιστεύω πως αν υπάρχει κατι καλύτερο από εμένα ας νικήσει αυτό, ας νικήσει το καλύτερο που ουσιαστικά είναι η υποκειμενική άποψη του κάθε ενός.