ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Yangos Hadjiyannis, LL.B(Nott), LL.M, PGDMS(Cantab), Chartered Marketer   Deputy Director-General

1,Πότε άρχισε η λειτουργία του CIM ;

To Cyprus Institute of Marketing (CIM) ιδρύθηκε το 1978 και είναι έτσι το πρώτο Κυπριακό Business School. Ξεκίνησε την λειτουργία του από τον Θεοφάνη Χατζηγιάννη και ομάδα διακεκριμένων καθηγητών τον Σεπτέμβριο του 1978 με κύριο σκοπό να δώσει μία άλλη διάσταση στα ακαδημαϊκά δρώμενα της Κύπρου και να συμπληρώσει ένα κοινό που υπήρχε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του τόπου. Όταν το 1978 το CIM πρωτοπορούσε με το να προσφέρει πτυχία στο Μάρκετινγκ πολλοί αγνοούσαν εντελώς την σημασία του Μάρκετινγκ για την επιτυχία οποιασδήποτε επιχείρησης. Μπορεί σήμερα το Μάρκετινγκ να είναι κάτι το πολύ διαδεδομένο σαν έννοια αλλά σίγουρα χωρίς την παρουσία και συνεισφορά του CIM, πολλές επιχειρήσεις δεν θα γνώριζαν την επιτυχία που γνωρίζουν σήμερα.

Τα τελευταία 39 χρόνια έχουν αποφοιτήσει πέραν των 10,000 φοιτητών από Κύπρο και εξωτερικό και η μεγαλύτερη μας επιτυχία έγκειται στην τεράστια επιτυχία των αποφοίτων μας οι οποίοι διοικούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε Κύπρο και εξωτερικό. Το Cyprus Institute of Marketing είναι το κατεξοχήν Κυπριακό Ίδρυμα όσο αφορά την εκπαίδευση στελεχών αφού προσφέρει αποκλειστικά βραδινά μαθήματα και η όλη φιλοσοφία του εδράζεται στην ανάπτυξη των στελεχών των επιχειρήσεων.

2,Ποια προγράμματα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους;

Ονομαζόμαστε The Cyprus Institute of Marketing, αλλά δεν προσφέρουμε μόνο Marketing. Ο λόγος που αναφερόμαστε στο Marketing τόσο έντονα είναι επειδή πιστεύουμε κάθε τομέας Διοίκησης Επιχειρήσεων – Εμπόριο, χρειάζεται να έχει ειδίκευση και μια πιο ζεστή επαφή με το Marketing. Πιστεύω και θεωρώ το Marketing ότι πρέπει να προσαρμοστεί σε όλα τα είδη και τομείς επιχειρήσεων γι’ αυτό δίνουμε και ιδιαίτερη έμφαση. Όπως είχα αναφέρει και πριν δεν προσφέρουμε μόνο μαθήματα που αφορούν το Marketing απλά όλα τα προγράμματά μας έχουν ισχυρά στοιχεία του Marketing, όπως προγράμματα Banking, Ναυτιλιακά, TourismandManagement, Insurance και άλλα. Συνεχώς αναβαθμίζουμε τα προγράμματά μας και προσφέρουμε περισσότερους κλάδους. Σήμερα, 39 χρόνια μετά, το CIM προσφέρει πτυχία σε τομείς όπως banking, insurance, tourism, finance και computers.

Επίσης προσφέρουμε Master inBusiness Administration που και σε αυτό πάλι ήμασταν πρωτοπόροι το 1988 το εισήγαμε στην Κύπρο για πρώτη φορά σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Sheffield. Από τότε έχουμε προσφέρει πολλά, προσφέροντας το δικό μας MBA το οποίο έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και δίνουμε την ευκαιρία σε πάρα πολλούς φοιτητές να σπουδάσουν σε πολύ χαμηλές τιμές και διατηρώντας πάρα πολύ ψηλά επίπεδα στον τομέα.

Συνεργασία με το University of West London (UK)

Μετά από μακρά περίοδο ενδελεχούς επιθεώρησης που έτυχε επανειλημμένα το CIM από ομάδα Βρετανών ακαδημαϊκών, το UNIVERSITY OF WEST LONDON (UK) αποφάσισε να αναγνωρίσει το CIM ως Academic Partner προσφέροντας έτσι την μοναδική επιλογή στους φοιτητές του CIM να αποκτήσουν Βρετανικά πτυχία στην Κύπρο.

Η συνεργασία αφορά δύο ακαδημαϊκά προγράμματα:

  • BA(Hons) inBusiness Studies with Marketing (3 years)
  • BA(Hons) Accounting & Finance (3 years)

Όσο αφορά το BA(Hons) Accounting&Finance (3 years), οι φοιτητές που θα συμπληρώνουν το ολοκληρωμένο τριετές πρόγραμμα θα λαμβάνουν το μέγιστο αριθμό εξαιρέσεων από το ACCA (9 από 14), με αποτέλεσμα να προσφέρεται στους Κύπριους μια μοναδική ευκαιρία τόσο για ακαδημαϊκή όσο και για επαγγελματική καταξίωση.

Λόγω της τεράστια επιτυχίας, τα δύο Ιδρύματα έχουν αποφασίσει την επέκταση της συνεργασίας τους με την προσφορά δυο επιπλέον μεταπτυχιακών προγραμμάτων από τον Σεπτέμβριο 2016:

–        LL.M. (Masters of Laws) in International Business & Commercial Law (12 months FT or 24 months PT)

–        M.Sc. Digital Marketing(12 months FT or 24 months PT)

Τα προγράμματα είναι Αναγνωρίσιμα από το ΚΥΣΑΤΣ και λαμβάνουν κρατικής χορηγίας.

3,Ποιος ο στόχος του CIM;

Κάθε τίτλος σπουδών αποτελεί εφόδιο καριέρας. Ο τίτλος σπουδών, πτυχιακός ή μεταπτυχιακός, που προσφέρεται στο μέτρο των απαιτήσεων της αγοράς, του προφίλ κι ασφαλώς των αξιώσεων του σπουδαστή, αποτελεί την επένδυση που θα προσδώσει στην καριέρα διαχρονική αξία και ασφαλείς προοπτικές. Έχοντας την αρχή αυτή ως γνώμονα, στελέχη της αγοράς επιλέγουν το Cyprus Institute of Μάρκετινγκ (CIM) για το επόμενο βήμα της σταδιοδρομίας τους εδώ και 39 χρόνια.

4,Υπάρχουν ευκαιρίες εργοδότισης  μετά τις σπουδές στο CIM;

Τα πράγματα στην αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολα και οι δείκτες της ανεργίας συνεχώς αναρριχώνται. Στο CIM είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων μας εργοδοτούνται εντός 6 μηνών και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οι εξαιρετικές μας σχέσεις με τις επιχειρήσεις, το γεγονός ότι οι περισσότεροι καθηγητές μας είναι επαγγελματίες και το γεγονός ότι στο CIM η θεωρία συναντάται με την πρακτική, δίνουν στους αποφοίτους μας εξαιρετικές προοπτικές εργοδότησης. Καθημερινά, ακόμα και σήμερα, εταιρείες επικοινωνούν ζητώντας φοιτητές και απόφοιτους μας για εργοδότηση για θέσεις που δεν δημοσιεύονται αφού οι απόφοιτοι μας είναι πολύ πιο καλά καταρτισμένοι από απόφοιτους άλλων Ιδρυμάτων.

5,Θεωρείτε πως το CIM μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων;

Το CIM είναι το πρώτο Κυπριακό BusinessSchool από το 1978. Είναι το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα που έδωσε την ευκαιρία στους εργαζόμενους να σπουδάζουν χωρίς να διαταράσσουν την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Με πέραν των 5,000 αποφοίτων που σήμερα είναι στελέχη των κορυφαίων κυπριακών επιχειρήσεων και πέραν των 300 προγραμμάτων κατάρτισης για κυπριακές επιχειρήσεις, το CIM έχει αποτελέσει ένας από του πυλώνες της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

6,Tι είναι αυτό που το ξεχωρίζει από τα άλλα ινστιτούτα;

Η καινοτομία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στις δραστηριότητες του Ιδρύματος μας. Την ίδια στιγμή οι βασικές αρχές μας παραμένουν αναλλοίωτες τα τελευταία 38 χρόνια, δηλαδή η εκπαίδευση των στελεχών των κυπριακών επιχειρήσεων και των αυριανών ηγετών με βραδινά μαθήματα από επαγγελματίες καθηγητές και με προσιτά δίδακτρα. Η βράβευση από τα European Awards σαν National Champion 2015/2016 έχει τεράστια σημασία και έρχεται να επιβραβεύσει την σκληρή και μεθοδική δουλειά που κάνει το ίδρυμα μας τα τελευταία 39 χρόνια. Ειδικότερα το γεγονός ότι η κατηγορία για την οποία έχουμε βραβευθεί είναι η κατηγορία ‘Customer Focus’ μας τιμά ιδιαίτερα αφού είμαστε ένα ανθρωποκεντρικό ίδρυμα και η μεγαλύτερη μας επιτυχία είναι η ανέλιξη και η επαγγελματική επιτυχία των αποφοίτων μας.